Paimenkoirat

Jess
Jess

Jess on Bordercollie, tuontikoira Iso-Britanniasta. Se on meidän seniori, syntynyt 15.4.2012. 

kyynärnivel 0/0

lonkkanivel B/C

 Jessi on tehnyt Suomessa parit pennut aikasemmalla omistajalla ja jäi meille yksien nautatreenejen jälkeen ensin vähäksi aikaa ja lopulta pysyvästi. 

Jessi on taitava paimen. Se on määrätietoinen ja omanarvonsa tunteva rouva. Se on eläinten kanssa rauhallinen ja on opettanut Anulle ohjaajana paljon uutta ja arvokasta.  Se on myös opettanut muille tilan koirille paljon ja ollaan oikein kiitollisia sen antamasta asiantuntija avusta. 

Harrastuksiin Jessillä kuuluu uiminen, se rakastaa vettä siinä määrin, että hommaa täytyy vähän rajoittaa ja sille täytyy pistää pelastusliivit, koska se uisi rajattomasti ymmärtämättä oman jaksamisen rajoja.  

Jessi muutti syksyllä 2022 eläkekotiin, jossa se saa viettää leppoisampaa elämää, kuin mitä olisi pystynyt meillä viettämään. Toivotaan Jessille pitkää ikää ja paljon jakamatonta huomiota. <3 

Penny
Penny

Penny on Bordercollie,  Jessin pentu. Se oli pienenä kaunis kuin kiiltokuva ja edelleen se on ehdottomasti meidän koirista se söpönassu. 

Se on syntynyt 3.9.2018

Lonkat C/B

Kyynärät 0/0

Penny tuli meille tilanteeseen, että koiria oli vain yksi ja se oli täysin ylityöllistetty. Penny siis hyvin pienenä jo lähti töihin ja onkin kyllä sellainen tilan työmyyrä, joka hoitaa hommat suit sait sukkelaan ja siinä ei ohjaajia tarvita.  Sille on opetettu suunnat, stopit ym, mutta se ei ihan aina niitä kuule, kun se kyllä tietää miten hommat hoidetaan.  Se on tehnyt työt rutiinilla itsekseen ja toisten koirien kanssa, koska homma toimi, mitä siihen silloin puuttumaan. Opetuksessa vähemmälle on siis jääneet ihan perusasiat, kun se on alkanut heti paiskimaan töitä kovaan tahtiin. Se on kostautunut ohjattavuudessa, joka näin jälkikäteen on erittäin ikävä juttu. Penny olisi meinaan varmasti hieno koira myös kisaradoille, mikäli sen koulutus olisi tapahtunut hieman asianmukaisemmin. Nyt siihen kuplaan on todella vaikea päästä. Välillä siihen pääsee ja ne hetket ovat upeita, mutta toisinaan Penny on sitä mieltä, että ohjaajan on parempi pysytellä vaan taka-alalla niin kuin tähänkin saakka. 

Ollaan käyty kisoissa joitain kertoja ja ne on päättyneet siihen, kun Penny on mennyt pitämään lampaita tolpalle.  Siihen syynä on mm se, että Penny on toiminut paljon jarrukoirana. Se myös saattaa ajatella, kun toinen koira on siellä pitämässä lampaita, että ne tekevät töitä yhdessä. Kisahaku on myös päättynyt siihen, että Penny on lähtenyt kuljettamaan lampaita jonnekin, minne on ajatellut niiden kuuluvan, ei ohjaajalle. Kotona se tekee kyllä hakuja, kun se tietää mitä ollaan tekemässä ja miksi. Voisin siis ajatella Pennyn olevan myös työälyinen. Pidän Pennyä erittäin taitavana koirana, vaikkei se ohjaajan hyppysissä olekaan. Se on ennemminkin ohjaajan vika, kuin Pennyn vika. Olen ajatellut jälkikäteen, että aika harvasta koirasta olisi hyppäämään työkoiran saappaisiin niin nuorena ja kyse oli kuitenkin naudoista. Se paiski pitkää päivää ja nukkui odotusajan navetalla rehuämpärissä. 

Arjessa Penny on maailman mahtavin. Sitä ei tarvitse pitää hihnassa. Kun sille sanoo, että tulee takana, niin se tulee kunnes sille sanoo, että vapaa. Se on sisällä rauhallinen, se tykkää ihan kaikista ihmisistä, sen voi viedä mihin tahansa ja sille on kaikki aina ihan fine. Se on käynyt Ellin kanssa Anna Tapion koulua ja ollut siellä mukana oppitunneilla ja asuntolan hulinassa. Se harrastaa agilityä ja kun sille sanoo pam, se kellahtaa selälleen. Se on kerrassaan valloittava persoona. 

Viima
Viima

Viima on Bordercollie Kemijärveltä. Syntynyt 26.8.2017

kyynärnivel 0/0

lonkkanivel B/B

Silmätutkimuksessa ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia (voimassa 30.11.2024 asti)

Olkapäät kuvattu puhtaaksi. Geenitestattu, mitään löydöksiä ei ole.

Viima on tilan ehdoton luottotyökoira, se on aivan ainutlaatuinen työkaveri. Viimaa parempaa työkoiraa ei olisi voinut edes toivoa. Se tuntee tilan työt ja tehtävät ja sen voi kuka tahansa ottaa mukaan töihin ilman mitään ohjaustaitoakin. 

Viimalta onnistuu työ kun työ ja se paimentaa nautojen, lampaiden ja ankkojen lisäksi myös kalkkunoita ja kanoja. Se on määrätietoinen koira, joka ei pelkää mennä pieniinkään tiloihin eläimien väliin. 

Viima on erittäin työälyinen koira. Se lukee eläimiä ja paikkaa ohjaajan puutteelliset taidot.  Viima harrastaa työn ohessa paimennuskisoja.

Viima on koirien opetusmestari ja onkin mukana treeneissä apukoirana nuorten koirien kanssa. Se toimii upeasti myös tolppakoirana. 

Arjessa Viima on mutkaton. Se ei välitä vieraista koirista ja se pitää kaikista ihmisistä. Sen kanssa harrastetaan satunnaisesti myös tokoa ja rallytokoa. Imurista Viima ei liiemmin pidä. Kerran se oli kaatanut lattialle jääneen pyykkikorin ja peitti pyykeillä imuria piilottaen sitä. Meitä ihmisiä sen homma vähän nauratti, mutta Viima oli aivan tosissaan ja oli lopulta tyytyväinen, kun imuri oli poissa silmistä pyykkikasan alla. 

Sade, kuvannut Miikku Pietilä Lempäälän kisoissa
Sade, kuvannut Miikku Pietilä Lempäälän kisoissa

Sade on Bordercollie, Viiman pentu. Syntynyt 16.2.2020.


Lonkkanivel A/A  Kyynärnivel 0/0

olkanivelen osteokondroosi: terve/terve 

selkänikamien epämuotoisuus: VA0 (normaali), lukumäärä: 0            selän spondyloosi: SP0 (puhdas)                                                    välimuotoinen lanne-ristinikama: LTV0 (normaali) 

silmätutkimus: ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia voimassa 30.11.2024

Sade on oma kasvatti. Halusin sellaisen koiran kun Viima, mutta vähän rennommalla elämänasenteella ja sellaisen sain. Sade on sopivan ohjaajaherkkä ja kiltti, mutta kestää painetta ja eläinten kanssa se on rohkea ja määrätietoinen. 

Sateesta on tulossa kovaa vauhtia tilan ehdoton luottopakki Viiman rinnalle. Vauhtia on saatu alas ja ohjattavuutta lisää.

Sade on meidän Elsan lempparikoira. He käyvät välillä hömpöttelemässä agilityhallilla esteitä. Sade istuu Elsan kainalossa ja nukkuu mielellään Elsan vieressä yöt. 

Sade alkoi jo vuoden iässä harrastamaan paimennuskisoja töiden ohessa. Sen harrastuksen parissa jatketaan.  

Anu ja Saana
Anu ja Saana

Kelmi Saarahkka, Australiankelpie/workingkelpie Liedosta. 

Meidän juniori on syntynyt 13.10.2021.

silmätutkimus: ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia           kyynärnivel B/B    lonkkanivel 0/0                                                     olkanivelen osteokondroosi terve/terve                                       selkänikamien epämuotoisuus VA0 (normaali), lukumäärä: 0 välimuotoinen lanne-ristinikama LTV1 (jakautunut ristiluun keskiharjanne (s1-s2) tai muu lievästi normaalista poikkeava rakenne) 

Saana on aivan mahtava persoona, siihen on helppo rakastua. Siinä on paljon samaa kuin Viimassa. Se on työälyinen, sopivan ohjaajaherkkä ja tosi kiltti ja iästään huolimatta eläimiä paimentaessa ihanan rauhallinen. Se oppii asiat nopeasti ja haluaa olla ohjaajan kanssa yhteistyössä ja tarjoilee asioita itse. 

Saana on myös todella ketterä ja nopea koira. Se on meidän koirista myös leikkisin.

Ensimmäistä kertaa se starttasi spky:n kisaradalla "ihan läpällä" 10kk ikäisenä tehden radan hienosti läpi, vaikka hakuja ei oikeastaan siinä kohtaa juurikaan oltu edes treenattu. Se sijoittui siellä sijalle 4. 

Saanan kanssa ei juurikaan olla treenattu, se on tehnyt töitä ja sille on siinä samalla vaan alettu nimeämään asioita ja se on saanut rauhassa syttyä turvallisten aikuisten koirien kanssa. Talven aikana luultavasti lisätään treeniä ohjelmaan ja ensi kesän kisakentille toki tähdätään.